Intaboo

Què és el feminisme?

Fa un temps llarg que la paraula feminisme ha anat agafant importància en molts contextos, tant de la nostra vida diària com en la vida pública, just aquest 2021 la Generalitat de Catalunya ha consolidat la Conselleria d’Igualtat i Feminismes, però de què parlem quan parlem de feminisme?

El feminisme no és odiar els homes, ni voler que les dones tinguin el poder absolut. No és una moda, tot i que està de moda, és molt més que això.

El concepte engloba una sèrie de moviments d’una lluita que comparteix una mateixa finalitat, aconseguir la igualtat de drets entre dones i homes en totes les esferes, ja que encara avui dia el masclisme, el patriarcat i la seva ideologia, continuen ben vius a la nostra societat.

Persisteixen greus desigualtats on les dones afronten unes condicions laborals més precàries, les tasques de cures no remunerades, la desocupació, la pobresa, entre tantes altres discriminacions i desigualtats que impregnades per al patriarcat, són alhora, la base de les violències masclistes que es produeixen en cadascun dels àmbits de la vida. La devaluació de tot allò relacionat amb la feminitat i amb les dones, el sexisme disfressat de tradicions o humor, la pressió estètica asfixiant de com se’ls hi diu que han de ser, la hipersexualització de les nenes i adolescents, i la sobre representació dels homes en els llocs de lideratge, presa de decisions i més visibilitat, per nombrar-n’hi algunes de tantes.

Totes aquestes injustícies de gènere interaccionen amb el classisme, el racisme, la cisheteronormativitat, el capacitisme, l’edatisme o la situació administrativa, i produeixen formes específiques i agreujades de subordinació de les dones.

Per aquest motiu, les reivindicacions feministes són molt clares: acabar d’una vegada per totes amb les injustícies distributives i de reconeixement i assegurar la paritat i l’igual valor de la veu de les dones en la participació en totes les esferes.

Perquè, quin sentit té tota aquesta desigualtat, discriminació i violència que pateixen les dones pel sol fet de ser dones?