El Serveis de Joventut d’Osona ofereixen acompanyament i recursos als joves de la comarca, un col·lectiu que representa un 26% de la població. Aquest dimecres, s’ha celebrat una jornada comarcal entre el Consell Comarcal i els tècnics i regidors de joventut dels ajuntaments per posar en comú la feina fet, establir sinèrgies i planificar conjuntament els projectes de futur.
La sala de plens del Consell Comarcal d’Osona ha acollit aquest dimecres 21 de setembre la Jornada de Joventut d’Osona, adreçada als regidors i regidores de joventut de la comarca.
Des de l’Àrea de Joventut del CCO s’ha reactivat aquest model de jornada per donar a conèixer a tots els ajuntaments el treball constant que està realitzant el personal tècnic de Joventut i, alhora, fer el retorn de les accions que s’estan desenvolupant en el Pla Comarcal de Joventut 2020-2023.
A més, s’ha aprofitat per presentar l’equip tècnic i polític del servei comarcal i la cartera de serveis que es posen a la disposició dels municipis, amb la idea que cada ajuntament ja pugui planificar la compra de serveis que necessitarà de cara el 2023. De la mateixa manera, també es volen obrir noves vies de col·laboració i finançament per ser capaços de donar respostes integrals als reptes que presenten les persones joves d’Osona, ja que tal com ha explicat la nova vicepresidenta 2a del Consell Comarcal, Núria Roca, “es treballa per ampliar el finançament insuficient que actualment rebem per part del Contracte Programa de la Generalitat i la Diputació de Barcelona”.
L’esdeveniment s’ha desdoblat en dues sessions, en torn de matí i tarda per ajustar-se al màxim a la disponibilitat de tots els municipis. La sessió del matí ha comptat amb la presència del gerent del consell, Jaume Colomer, la consellera de Joventut i Igualtat, Mª Teresa Espadaler, i tot l’equip tècnic del Servei Comarcal de Joventut. A la tarda, també hi ha participat el president Joan Carles Rodríguez.
Quins són els reptes osonencs en matèria de Joventut?
A Osona, hi ha una bona experiència de treball conjunt entre el Consell Comarcal i les regidories de la comarca. A través del Pla Comarcal, es pensen, es consensuen i es programen les intervencions públiques a partir de les necessitats existents i dels recursos disponibles. Sempre, amb una mirada transversal i comunitària, d’acompanyament i accessibilitat envers els joves.
A dia d’avui a Osona hi ha 43.965 joves d’entre 12 i 35 anys, que representen el 26,8% de la població. Són més de 21.000 nois i gairebé 23.000 noies. Del global de població jove, més del 25% és d’origen estranger, de més de 100 nacionalitats diferents. Cal tenir en compte que el nombre de joves d’origen estranger és més alt que el nombre de joves amb nacionalitat estrangera, ja que la seva situació administrativa no sempre coincideix amb el seu origen. Per tant, el nombre de joves d’origen estranger és superior als 6.000 que consten registrats. Des dels serveis de Joventut es constaten diferències determinants entre joves d’origen migrant i no migrant (dimensió sociolaboral, socioeducativa, habitatge, salut, etc.). Totes aquestes característiques influeixen en la realitat dels joves i en les polítiques públiques.
Per atendre tots aquests reptes, des del Servei de Joventut es treballa mitjançant dues grans àrees: Oficina Jove d’Osona (un servei coordinat conjuntament entre la Direcció General de Joventut, Vic Jove i el CCO) que ofereix serveis d’emancipació juvenil; i el suport als municipis que és a través del servei de tècnics compartits i accions comarcals com Intaboo, Càpsula, Altaveu jove, entre altres.
A la comarca hi a més de 20 equipaments juvenils i 29 centres educatius que imparteixen ESO.