Notícies

Osona ja compta amb el Pla Comarcal de Joventut 2024-2029

Osona ja compta amb el nou Pla Comarcal de Joventut d’Osona 2024-2029. Aquest pla s’ha creat a partir de la col·laboració dels i les joves, i de professionals que treballen al dia a dia per millorar i potenciar les eines i les oportunitats de les persones joves de la comarca.

Aquest pla és fruit d’un procés de treball que s’ha gestat durant més d’un any, per tal de recollir la realitat de les persones joves d’Osona i treballar-hi de forma conjunta amb els serveis locals de Joventut i agents afins a l’àmbit de la Joventut.

El pla compta amb eines de treball per al desplegament de les polítiques de joventut a Osona i amb espais de treball per al desplegament de les polítiques de joventut a Osona, i gràcies a això, el pla és factible.

El pla es va treballar en paral·lel i complementàriament a la fase de Diagnosi i la de Disseny, ja que va permetre obtenir una visió conjunta tant de la realitat juvenil com del que s’està oferint i, a més, una visió sobre què es pot oferir i redissenyar de nou. Aquesta estratègia metodològica ha permès també treure el màxim profit de cada crida de participació adreçada tant a joves, com a personal tècnic i personal polític, i ha permès anar un pas més enllà no només per detectar i visibilitzar els reptes presents aportats per diversos agents vinculats a l’etapa de la Joventut, sinó que alhora, s’han aportat propostes noves i de millora. Aquest fet, doncs, ha permès optimitzar els recursos propis tant del Servei Comarcal de Joventut, com dels diversos agents implicats.

També és important destacar que el pla s’ha elaborat a partir de diferents fonts d’informació. Per un costat, s’ha comptat amb informació demogràfica, censal i estadística, i per altre costat, s’ha revisat documentació municipal i estratègica de la comarca com ara plans estratègics o altres documents de polítiques públiques vinculades a la joventut). D’aquesta manera, s’ha pogut integrar els reptes prioritzats pels ens de la comarca i el coneixement generat per altres departaments.

El Servei Comarcal de Joventut compta amb uns principis i enfocaments que nodreixen de forma transversal tota l’activitat que se’n desprèn i, a la vegada, fonamenta l’estratègia comarcal que es presenta en aquest pla:

– Reivindicació per uns serveis de joventut de qualitat: Per avançar cap a uns serveis de qualitat.

– Les polítiques de joventut més enllà dels 18 anys: Trencar amb la dinàmica de fer polítiques enfocades únicament a l’adolescència i fer un acostament de les polítiques de joventut a joves majors d’edat.

– Els eixos de desigualtat: Com condiciona al desenvolupament vital de les persones joves el fet de viure en un municipi urbà o rural, la classe social, el seu origen i gènere.

– Benestar emocional: Per millorar la frustració de la joventut relacionada amb les seves perspectives d’emancipació.

– Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): Les accions derivades del pla van en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibles corresponents.

Aquest pla consta de quatre eixos fonamentals: – Independència juvenil: accions dirigides a facilitar l’emancipació juvenil. – Participació i protagonisme juvenil: accions per potenciar la participació dels joves als seus municipis. – Equitat, benestar i qualitat de vida: accions preventives i de treball en xarxa sobre el benestar dels i les joves. – Servei als municipis: aglutina totes les polítiques, programes i espais de treball i de coordinació que ofereix el Servei Comarcal de Joventut a les regidories de Joventut de la comarca, a través de proporcionar assessorament, acompanyament i suport especialitzat per a la planificació, desenvolupament i implementació de polítiques, programes i activitats dirigides a la població jove de la comarca Pel que fa a l’avaluació del Pla, el Servei Comarcal de Joventut treballa mitjançant la teoria del canvi i l’avaluació es planifica en el moment del disseny de les accions i polítiques que es duen a terme. Aquesta metodologia permet fer una avaluació de diferent forma i intensitat en cada acció plantejada. En el moment del disseny de les polítiques, es planifica quina serà la intensitat d’avaluació i amb quins tipus d’avaluació es farà.

Aquest tipus d’avaluació es porta a terme amb la voluntat d’orientar l’actuació futura i determinar les prioritats que cal abordar de manera específica en el desenvolupament de les polítiques i les diferents accions.

Les imatges que apareixen al Pla han estat extretes del Niu d’imatges de Joventut, impulsat per l’Agència Catalana de la Joventut i la Direcció General de Joventut. El Niu neix de la necessitat de poder comunicar a través de recursos fotogràfics útils que trenquin amb estereotips, amb imatges estandarditzades i amb els tòpics sobre la joventut. Es vol mostrar una representació de la joventut des d’una perspectiva diversa i inclusiva, a través d’imatges lliures d’estereotips que visibilitzin les diferents realitats que existeixen a la nostra societat.

El Pla va ser aprovat per unanimitat pel Ple del Consell Comarcal d’Osona el 25 de setembre del 2024.