Orientació acadèmica

Continguts

En aquest espai podràs trobar un seguit d’exercicis i dinàmiques que et podran ajudar a obtenir informació i continguts sobre el món educatiu i de la formació que esperem que et siguin d’utilitat. Si no aconsegueixes resoldre els teus dubtes pots anar a l’apartat tens dubtes i posar-te en contacte amb els teus tècnics/tècniques de referència .

Comencem:

El sistema educatiu

El sistema educatiu s’organitza en etapes, cicles, graus, cursos i nivells d’ensenyament que asseguren la transició entre ells, i en el seu cas, dintre de cada un d’ells.

Els ensenyaments que ofereix el sistema educatiu són : educació infantil; educació primària; educació secundària obligatòria; batxillerat; formació professional; ensenyament d’idiomes; ensenyaments artístics; ensenyaments esportius; ensenyaments de persones  adultes; i ensenyament universitari.

Aquí podeu veure el mapa del sistema educatiu:

Vull seguir estudiant

Quan acabis l’ESO, tant si has obtingut el títol de graduat en Educació Secundària com si no, serà el moment de decidir si vols continuar estudiant o començar a treballar. Si vols estudiar, pots fer el batxillerat, cursar algun cicle formatiu o cercar un curs o taller de formació ocupacional per començar a aprendre i tastar una professió que t’interessi. Però si t’estimes més cercar feina, abans de posar-t’hi has de saber quines eines i mitjans tens a l’abast.

I després de l’ESO, què?

En aquest vídeo podreu trobar totes les opcions que podreu escollir després d’obtenir el graduat en educació secundària obligatòria.

I després del Batxillerat, què? 

En aquest video trobareu tota la informació que necessiteu sobre el batxillerat i les opcions formatives que teniu després d’aquests dos cursos.

Reenganxa’t al sistema educatiu. 

Plantegem com reenganxar-nos a la formació i per què ho hauríem de fer. Orientat a què les persones que han quedat fora del sistema educatiu pensin quin són els seus somnis, els seus interessos i els beneficis que els aportarà la formació. Us presentem les tres passes a donar per prendre una bona decisió per retornar a la formació i com fer-ho.

Com sóc? Què vull?
Recursos autoconeixement

L’autoconeixement en l’orientació acadèmica, significa investigar sobre les teves habilitats, ​competències, personalitat, valors i interessos professionals per trobar els teus estudis i la teva professió.

L’autoconeixement és clau en el procés de presa de decisions, que es pot treballar des de diferents mitjans . A continuació́ es detallen alguns recursos i dinàmiques per tal de poder-ho fer:

Testos i qüestionaris

Els resultats que s’obtenen no són “diagnòstics” sinó informació́ que ha d’estimular a la reflexió i exploració de possibilitats en el procés de la teva tria.

Test d’orientació GR
http://www.educaweb.cat/orientacio/interessos-professionals/
Test d’interessos professionals, que proporciona el percentatge del grup ocupacional en que més destacaries i la formació que hi ha relacionada.

GENCAT – Departament Ensenyament
http://queestudiar.gencat.cat/ca/orientacio/joves/conec-interessos/questionari-autoconeixement/
Test d’autoconeixement. Dirigit especialment a adolescents.

Porta 22
http://w28.bcn.cat/___ch___/_pit/_app.php?gAppId=pit&gInterfaceLanguage=ct&gEnvironment=singleWeb
Test d’interessos professionals de Porta 22, Barcelona Activa.

XTEC Test d’orientació
http://www.xtec.cat/~jcruz/recursos/test/test_orientacio/test_orientacio.htm
Test que té per objecte facilitar una orientació́ sobre interessos professionals. Valora 13 grups professionals dels quals et defineix en els resultats quines professions o estudis hi estan associats.

Taules d’autoconeixement

Reflexiona i construeix el teu propi perfil personal, a partir de diferents conceptes.

Jo soc, jo puc

Descobreix qui ets i sigues capaç d’anomenar alguns trets que defineixin la teva personalitat.
Descobreix que l’autoconeixement és un primer pas per a l’augment de l’autoestima.

Les meves habilitats. Intel·ligències múltiples

Coneixerem la teoria de Howard Gardner perquè ens doni pistes per saber cap a on ens podem orientar a l’hora de triar els estudis o decidir a què ens volem dedicar. Una teoria que ens diu que tots i totes tenim una pila d’habilitats i que només cal que les portem a la pràctica.

Cervell creatiu

Un taller molt pràctic on veurem com la creativitat ens predisposa a veure com més sortides millor davant d’un repte o problema i el sentit de l’humor ens predisposa a no tirar la tovallola directament davant d’una dificultat.

Dinàmiques i exercicis que et poden ajudar a decidir

Us proposem un seguit d’activitats d’orientació acadèmica grupals i individuals que us poden ajudar a decidir sobre el vostre futur:

Claus per escollir uns estudis i/o una formació

Decidir què vols estudiar i de què vols treballar no és una tasca fàcil ni ràpida. Es tracta d’un procés en el que hauràs de tenir en compte diferents aspectes per poder prendre una decisió fonamentada.

Elements que formen el procés de decisió i sobre els quals hauràs de treballar i aprofundir:

L’autoconeixement (o coneixement personal) està format per: la personalitat, les habilitats, les competències, els valors i els interessos. Realitzar un bon exercici d’autoconeixement és necessari perquè puguis identificar els estudis i la professió que més s’ajusten al teu perfil.

L’oferta acadèmica. Has d’explorar totes les oportunitats i les seves característiques (accés, pla d’estudis, especialitzacions, sortides professionals, etc.) que tens a l’abast per trobar els estudis que millor responguin als teus objectius.

Per últim, en el mercat de treball hi ha les diferents professions que podràs realitzar. Necessites conèixer a fons les característiques d’aquestes i les tasques que realitzen els diversos professionals per poder escollir la professió que més s’ajusta al que busques.

L’exercici d’investigar a fons sobre aquests tres aspectes t’ajudarà a poder escollir uns estudis i una professió.

 • Les formes d’accés a aquests estudis
 • Els continguts o el pla d’estudis
 • La durada o crèdits ECTS totals. 
 • El tipus de títol que s’obté en finalitzar els estudis.
 • El nivell de dificultat.
 • El perfil de les persones que realitzen aquests estudis.
 • El cost dels estudis
 • Les possibilitats de beques o ajudes
 • Les sortides professionals
 • Horaris i classes.
 • Avaluació
 • Localització.

Si vols, pots! L’entorn condiciona (molt), però no determina

Troba quins son els motors de la teva tria. L’entorn pot condicionar la tria i al mateix temps ser causa de desorientació. És important poder identificar aquests condicionants: Familiars, psicològics, socials, econòmics i educatius.

Claus per a l’orientació acadèmica i professional

Com decidir entre una formació o una altra? Què passa si no tens una vocació clarament definida? ¿I si esculls una formació i després descobreixes que no t’agrada?
Abans de res: tranquil·litat. T’enfrontes a una de les decisions més rellevants de la teva vida i això requereix pensar les coses amb deteniment.

Aquí et facilitem un seguit de claus per a l’orientació acadèmica i professional que has de tenir en ​compta alhora de triar i escollir uns estudis.

Seminari d’orientació acadèmica i professional

Vídeos d’interès

Món laboral i les Competències SXXI

Identifica els diferents tipus de competències que es posen en joc en el món laboral i compren la importància de desenvolupar les competències transversals i conèixer aquelles que es demanen al S.XXI.

Analitza el mercat de treball i identifica els elements clau que cal tenir en compte per a poder investigar les professions.

El Món de les professions

Descobreix les professions, més enllà d’aquelles més tradicionals o conegudes, prenent consciència de l’ampli ventall de possibilitats professionals que existeixen. Identifica els elements clau d’una professió (activitats i tasques, competències, perfil professional, etc

Les professions del futur

Explora les  professions emergents i identifica els sectors ocupacionals de cada una d’aquestes.

Explora les perspectives futures de les professions i  identifica professions d’interès , Coneix també dades que permetin comprendre l’automatització i l’evolució de les professions.