En aquest espai podràs trobar un seguit d’exercicis i dinàmiques que et podran ajudar a obtenir informació i continguts sobre el món educatiu i de la formació que esperem que et siguin d’utilitat. Si no aconsegueixes resoldre els teus dubtes pots anar a l’apartat tens dubtes i posar-te en contacte amb els teus tècnics/tècniques dereferència .
Comencem:
Claus per escollir uns estudis i/o una formació
Decidir què vols estudiar i de què vols treballar no és una tasca fàcil ni ràpida. Es tracta d’un procés en el que hauràs de tenir en compte diferents aspectes per poder prendre una decisió fonamentada.
Els elements que formen el procés de decisió i sobre els quals hauràs de treballar i aprofundir són:
- L’autoconeixement.
- L’oferta acadèmica.
- El mercat de treball.
Autoconeixement
L’autoconeixement (o coneixement personal) està format per: la personalitat, les habilitats, les competències, els valors i els interessos. Realitzar un bon exercici d’autoconeixement és necessari perquè puguis identificar els estudis i la professió que més s’ajusten al teu perfil.
Com sóc? Què vull?
L’autoconeixement en l’orientació acadèmica, significa investigar sobre les teves habilitats, competències, personalitat, valors i interessos professionals per trobar els teus estudis i la teva professió.
L’autoconeixement és clau en el procés de presa de decisions, que es pot treballar des de diferents mitjans . A continuació́ es detallen alguns recursos i dinàmiques per tal de poder-ho fer:
Testos i qüestionaris
Els resultats que s’obtenen no són “diagnòstics” sinó informació́ que ha d’estimular a la reflexió i exploració de possibilitats en el procés de la teva tria.
Test d’orientació GR
http://www.educaweb.cat/orientacio/interessos-professionals/
Test d’interessos professionals, que proporciona el percentatge del grup ocupacional en que més destacaries i la formació que hi ha relacionada.
GENCAT – Departament Ensenyament
https://triaeducativa.gencat.cat/ca/orientacio/
Test d’autoconeixement. Dirigit especialment a adolescents.
Porta 22
http://w28.bcn.cat/___ch___/_pit/_app.php?gAppId=pit&gInterfaceLanguage=ct&gEnvironment=singleWeb
Test d’interessos professionals de Porta 22, Barcelona Activa.
XTEC Test d’orientació
http://www.xtec.cat/~jcruz/recursos/test/test_orientacio/test_orientacio.htm
Test que té per objecte facilitar una orientació́ sobre interessos professionals. Valora 13 grups professionals dels quals et defineix en els resultats quines professions o estudis hi estan associats.
Taules d’autoconeixement
Reflexiona i construeix el teu propi perfil personal, a partir de diferents conceptes.
Oferta acadèmica
L’oferta acadèmica. Has d’explorar totes les oportunitats i les seves característiques (accés, pla d’estudis, especialitzacions, sortides professionals, etc.) que tens a l’abast per trobar els estudis que millor responguin als teus objectius.
El sistema educatiu
El sistema educatiu s’organitza en etapes, cicles, graus, cursos i nivells d’ensenyament que asseguren la transició entre ells, i en el seu cas, dintre de cada un d’ells.
Els ensenyaments que ofereix el sistema educatiu són : educació infantil; educació primària; educació secundària obligatòria; batxillerat; formació professional; ensenyament d’idiomes; ensenyaments artístics; ensenyaments esportius; ensenyaments de persones adultes; i ensenyament universitari.
Aquí podeu veure el mapa del sistema educatiu:
Vull seguir estudiant
Quan acabis l’ESO, tant si has obtingut el títol de graduat en Educació Secundària com si no, serà el moment de decidir si vols continuar estudiant o començar a treballar. Si vols estudiar, pots fer el batxillerat, cursar algun cicle formatiu o cercar un curs o taller de formació ocupacional per començar a aprendre i tastar una professió que t’interessi. Però si t’estimes més cercar feina, abans de posar-t’hi has de saber quines eines i mitjans tens a l’abast.
I després de l’ESO, què?
En aquest vídeo podreu trobar totes les opcions que podreu escollir després d’obtenir el graduat en educació secundària obligatòria.
I després del Batxillerat, què?
En aquest video trobareu tota la informació que necessiteu sobre el batxillerat i les opcions formatives que teniu després d’aquests dos cursos.
Reenganxa’t al sistema educatiu.
Plantegem com reenganxar-nos a la formació i per què ho hauríem de fer. Orientat a què les persones que han quedat fora del sistema educatiu pensin quin són els seus somnis, els seus interessos i els beneficis que els aportarà la formació. Us presentem les tres passes a donar per prendre una bona decisió per retornar a la formació i com fer-ho.
Dinàmiques i exercicis que et poden ajudar a decidir
Us proposem un seguit d’activitats d’orientació acadèmica grupals i individuals que us poden ajudar a decidir sobre el vostre futur:
Claus per a l’orientació acadèmica i professional
Com decidir entre una formació o una altra? Què passa si no tens una vocació clarament definida? ¿I si esculls una formació i després descobreixes que no t’agrada?
Abans de res: tranquil·litat. T’enfrontes a una de les decisions més rellevants de la teva vida i això requereix pensar les coses amb deteniment.
Aquí et facilitem un seguit de claus per a l’orientació acadèmica i professional que has de tenir en compta alhora de triar i escollir uns estudis.
Seminari d’orientació acadèmica i professional
Mercat de treball
El mercat de treball està format per moltes professions i molt diferents realitzar, és necessari conèixer a fons les característiques d’aquestes i les tasques que realitzen els diversos professionals per poder escollir la professió que més s’ajusta al que busques.
L’Observatori del treball i el model productiu, disposa d’una bona eina per poder conèixer les diferents ocupacions, les formacions que s’hi relacionen, l’oferta i demanda que hi ha de les diferents ocupacions a totes les comarques de Catalunya, entre d’altres.